Alerjik Bronşit

Bronşit akut yani kısa süreli olabilir, virüs, bakteriden ya da alerjiden kaynaklanabilir. Akut bronşit genellikle birkaç gün veya hafta sonra geçer. Alerjik bronşit kroniktir ve tütün dumanı, kirlilik veya toz gibi alerji tetikleyicilerine maruz kalmadan kaynaklanabilir. Ayrıca alerjik bronşite, kronik bronşit dendiğini de duyabilirsiniz. Kronik bronşit, amfizemle birlikte kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) bir parçasıdır. Kronik bronşit aylarca veya daha uzun sürebilir.

Bronşit, akciğerlerinize hava taşıyan bronşiyal tüplerin iltihaplanması veya şişmesidir. Bronşitiniz olduğunda, solunum yollarınız da çok fazla mukus üretir. Mukus normalde akciğerlerinizi bakteri, toz ve diğer parçacıkları içeri girmeden önce hapsederek korur. Çok fazla mukus nefes almayı zorlaştırır. Bronşit hastaları genellikle çok öksürür ve nefes almakta güçlük çekerler.

Alerjik Bronşit Belirtileri

Öksürük, hem akut hem de alerjik bronşitin ana belirtisidir. Akut bronşitte öksürük genellikle birkaç gün veya hafta sonra geçer. Kronik alerjik bronşit öksürüğü haftalarca veya aylarca sürebilir. Öksürdüğünüzde mukus adı verilen kalın, sümüksü bir sıvı çıkarırsınız. Akut bronşitte mukus sarı veya yeşil olabilir. Kronik bronşit mukus genellikle şeffaf veya beyazdır.

Diğer belirtiler ise şunlardır:

  • Hırıltılı solunum,
  • Göğüste sıkışma,
  • Yorgunluk.

Alerjik Bronşitin Nedenleri

Sigara içmek kronik bronşitin en yaygın nedenidir. Duman tehlikeli kimyasallarla doludur. Sigara dumanını soluduğunuzda, solunum yollarınızın iç yüzeyini tahriş eder ve ciğerlerinizin ekstra mukus üretmesine neden olur.

Alerjik bronşitin diğer nedenleri arasında şunlar bulunur:

  • Hava kirliliği,
  • Kimyasal dumanlar,
  • Toz,
  • Polen.

Risk Faktörleri

Tütün ürünleri içmek, alerjik bronşit için en büyük risklerden biridir. Aşağıdaki durumlarda da bu duruma yakalanma olasılığınız daha yüksektir:

Kömür madenciliği, tekstil veya çiftçilik gibi toza veya kimyasal dumana maruz kaldığınız bir işte çalışmak,

Çok fazla hava kirliliği olan bir bölgede yaşamak veya çalışmak,

Alerjinizin olması.

Alerjik Bronşitin Teşhisi

Alerji uzmanınız teşhise başlarken fizik muayene yapacak ve tıbbi geçmişiniz ve belirtileriniz hakkında soru soracaktır. Alerjik bronşit için alerji uzmanınızın yapacağı testler şunları içerebilir:

Balgam testleri; doktorunuz, enfeksiyonunuz veya alerjiniz olup olmadığını görmek için öksürdüğünüz mukus örneğini kontrol edecektir.

Göğüs röntgeni; bu görüntüleme testi, akciğerlerinizle ilgili herhangi bir büyüme veya problem olup olmadığını kontrol eder. 

Akciğer fonksiyon testi; bu testte, ciğerlerinizin ne kadar güçlü olduğunu ve ne kadar hava tutabildiklerini görmek için spirometre adı verilen bir cihaza üflersiniz.