Alerjik Nezle Tedavisi

Alerjik nezle yaygın görünen ve hayat kalitesini düşürecek etkilere sahip rahatsız edici bir durumdur. Alerjik nezleniz varsa ya da alerjik nezleniz olduğundan şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanı ile görüşmeniz yararlı olacaktır. Alerjik nezle tedavisi çeşitli yöntemleri bulunur. Bu tedavi yöntemleri kişinin belirtilerine ve belirtilerin şiddetine göre değişkenlik gösterebilir. Alerjik nezle tedavisi uygulanan yöntemler şunları içerir:

Antihistaminikler

Alerjileri tedavi etmek için antihistaminikler alabilirsiniz. Vücudunuzun histamin salgılamasını engelleyerek çalışırlar. Bu ilaçlar alerjik reaksiyon gelişimini engelleyici özelliklere sahip değildir. Alerjik reaksiyonun belirtilerini azaltacak etkileri vardır. Antihistaminik ilaçlar reçetesiz de satılabilir. Ancak ilaç almadan önce alerji uzmanınız ile görüşmeniz en sağlıklı yol olacaktır. 

Dekonjestanlar

Tıkalı bir burun ve sinüs basıncını hafifletmek için kısa bir süre, genellikle üç günden uzun olmayan bir süre dekonjestanlar kullanılabilir. Bunları ilaçları daha uzun süre kullanmak, bir geri tepme etkisine neden olabilir, yani, durduğunuzda belirtileriniz aslında daha da kötüleşecektir. Bu ilaçların yan etkileri ciddi olabiir. Bu sebeple bu ilaçları alerji uzmanınıza danışmanız gerekmektedir. 

Göz Damlası ve Burun Spreyleri

Göz damlaları ve burun spreyleri, kaşıntıyı ve alerjiye bağlı diğer semptomları kısa bir süre için gidermeye yardımcı olabilir. Ancak bu ilaçları da kullanım sürenizi alerji uzmanınız belirlemelidir. 

Dekonjestanlar gibi, belirli göz damlalarını ve burun damlalarını aşırı kullanmak da bir geri tepme etkisine neden olabilir.

Kortikosteroidler

Bu ilaçlar iltihaplanma ve bağışıklık tepkilerine yardımcı olabilir. Steroid burun spreyleri, alerji belirtilerini yönetmenin uzun vadeli ve faydalı bir yolu olarak yaygın olarak önerilir. Hem reçetesiz hem de reçeteli olarak temin edilebilirler. 

Herhangi bir alerji tedavisine başlamadan önce, semptomlarınız için en iyi ilaçları aldığınızdan emin olmak için doktorunuzla konuşun. Doktorunuz ayrıca hangi ürünlerin kısa süreli kullanım için üretildiğini ve hangilerinin uzun vadeli yönetim için tasarlandığını belirlemenize yardımcı olabilir.

İmmünoterapi (Aşı Tedavisi – Alerji Aşısı)

Şiddetli alerjiniz varsa doktorunuz immünoterapi veya alerji aşısı önerebilir. Bu tedavi planını semptomlarınızı kontrol etmek için ilaçlarla birlikte kullanabilirsiniz. Bu aşılar, zamanla belirli alerjenlere karşı bağışıklık tepkinizi azaltır. Bu tedavi yöntemi uzun süreli devam eden bir tedavidir ve başarı oranı çok yüksektir. Aşı tedavisinin bir alerji uzmanı tarafından yapılması ve takip edilmesi gereklidir. Aşı tedavisi 1-5 yıl devam edebilen bir tedavi yöntemidir. 

Dilaltı İmmünoterapi (SLIT)

Dilaltı immünoterapi, dilinizin altına birkaç alerjen karışımını içeren bir tablet yerleştirmeyi içerir. Alerji iğnelerine benzer şekilde ancak enjeksiyon yapılmadan uygulanır. Şu anda, çimen, ağaç poleni, kedi kepeği, toz akarları ve kanarya otunun neden olduğu rinit ve astım alerjilerinin tedavisinde etkilidir. Dilaltı aşı tedavisinin ilk dozu doktor kontrolünde yapılır. Alerji uzmanınız alacağınız dozları belirleyecektir. Daha sonraki aşamalarda bu tedaviye ev ortamında da devam edilebilir. Dilaltı aşı tedavisi 1-3 yıl devam edebilir. 

Özetleyecek olursak;

  • Alerjik nezlenin tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçlar bulunur.
  • Herhangi bir ilaca başlamadan önce alerji uzmanınız ile görüşmeniz gereklidir. Aksi takdirde uzun süreli gereksiz ilaç kullanımı yapabilir ve kısa süreli ilaçları uzun süreli kullanarak tedavinizin seyrini olumsuz yönde etkileyebilirsiniz. 
  • Aşı tedavileri çeşitlilik gösterir ve etki oraları çok yüksektir.