Alerjik Nezle Teşhisi

Alerjik nezle belirtileriniz varsa ya da alerjik nezleniz olduğundan şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanı ile görüşmeniz sağlığınız için yararlı olacaktır. Alerjik nezlenizin olup olmadığının kesin teşhisini yapacak kişiler alerji uzmanlarıdır. Alerji uzmanları, alerji konusunda üst ihtisas yapan doktorlardır. Alerji uzmanınız tıbbi geçmişini ve ailenizin tıbbi öyküsünü alarak fizik muayene yapabilir. Alerjik nezle teşhisi çeşitli testler kullanılabilir. Bu testler belirtilerinize ve şikayetlerinize göre değişkenlik gösterebilir. En yaygın kullanılan testler deri delme testi ve kan testidir. 

Deri Prick Testi

Deri delme testinde çok az miktarda alerjen derinize yerleştirilir. Bu alerjenin cildinizle tam temas etmesi için derinize küçük bir çizik atılır. Daha sonra alerjenin yerleştirildiği bölge 15, 20 dakika gözlemlenir. Bu bölgede kızarıklık, kabarma, kaşıntı gibi bir bulgu oluşursa alerjiniz olduğu sonucuna varılabilir. Uygulama yapılan bölgede geniş bir kabarma olması alerjinizi doğrulayan bir bulgu olabilir. Deri delme testi acısız bir testtir. 

Kan Testi

Bir kan testi, kan dolaşımınızdaki immünoglobulin E (IgE) antikorları olarak bilinen belirli antikorların miktarını ölçerek bağışıklık sisteminizin yaygın alerjenlere tepkisini ölçebilir. Spesifik alerjenlere duyarlılık kanıtı için test edilebileceği bir tıbbi laboratuvara bir kan örneği gönderilir. Bazı durumlarda rinit hem alerjik hem de alerjik olmayan nedenlerden kaynaklanabilir. Bazı kişilerde ilaç kullanımı deri delme testinin yanıltıcı olmasına sebep olabilir. Bu gibi durumlarda kan testi tercih edilebilir. Yine bazı kişilerde deri delme testi şiddetli reaksiyonlara yol açabileceğinden dolayı bu kişilerde de kan testi tercih edilebilir. 

Alerjik nezle teşhisi neden önemlidir?

Alerjik nezle sık sinüzit, geniz eti büyümesi, sık kulak iltihabı gibi sonuçlara neden olabilir. Okul performansını çok etkiler. Alerjik nezleli her beş çocuktan birinde ileride astım hastalığı görülebilir. Bu sebepten teşhis önemlidir.