Yenidoğan Alerjileri

Yenidoğan Alerjileri

Bebeğinizin bağışıklık sistemi, zararsız bir maddeye zararlı bir maddeymiş gibi tepki verdiğinde alerjik reaksiyon ortaya çıkar. Yenidoğan bebeklerde genellikle besin alerjileri yaygın olarak görünür. Bebeklerde alerjik reaksiyona neden olan yaygın besin alerjenleri şunlardır: inek sütü, yumurta, yer fıstığı, ağaç yemişleri, balık, susam, gluten (buğday, çavdar, arpa ve yulafta bulunur), soya ve kabuklu deniz ürünleri gibi belirli yiyecekler. Bebeklerde besin alerjileri dışında alerjik reaksiyona neden olabilecek diğer etmenler ise şunlardır: bazı deterjanlar gibi bazı ev kimyasalları, kediler ve köpekler gibi evcil hayvanlar, çimen ve polen (saman nezlesi), böcek ısırıkları veya sokmaları, toz akarları (mitelar), lateks, küf ve mantarlar. Anne sütü ile beslenen bebeklerde, annenin yediği yiyecekler bebekte alerjik reaksiyon oluşmasına neden olabilir. 

Bebeklerde Alerjiye Ne Sebep Olur?

Bazı insanların bağışıklık sistemlerinin zararsız maddeleri neden zararlı olarak algılayıp tepki verdiğinin nedeni ile ilgili henüz net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak alerjik reaksiyonun nasıl gerçekleştiği bilinmektedir. Bebeğiniz bir alerjene ilk kez maruz kaldığında, bağışıklık sistemi vücudunda kalan antikorları oluşturur. Alerjenle bir sonraki karşılaşmasında, bu antikorlar reaksiyona girerek semptomların alevlenmesine neden olur. Anne ya da babada alerji olması, bebeğin de alerjik reaksiyon geliştirme riskini artıran bir durumdur. Alerjiler, astım ve egzama gibi alerjik durumlar aile içinde görülme eğilimindedir. 

Bebeklerde Alerjik Reaksiyonların Belirtileri

Bebeğinizde herhangi bir alerji varsa, alerjene maruz kaldıktan birkaç dakika sonra alerjinin belirtileri ortaya çıkmaya başlayacaktır. Bazı durumlarda bu belirtilerin ortaya çıkması biraz gecikebilir ve birkaç saati bulabilir. Alerjik reaksiyonun belirtileri, bebeğinizin neye alerjisi olduğuna göre değişiklik gösterebilir. Alerjik reaksiyonun belirtilerinin şiddeti de bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bazı bebeklerde çok hafif belirtiler olabilirken bazı bebeklerde ise şiddetli belirtiler olabilir.

Bebeklerde alerjik reaksiyon belirtileri şunlardır:

  • Kırmızı, sulanan, kaşıntılı gözler,
  • Tıkalı burun ya da burun akıntısı, hapşırma,
  • Hırıltılı solunum, öksürük veya nefes darlığı,
  • Kabarık, kaşıntılı bir döküntü (kurdeşen),
  • Koyu ciltte koyu kahverengi, mor veya gri ve açık ciltte kırmızı olabilen kuru, kaşıntılı cilt (kontakt dermatit),
  • Şişmiş yüz, dudaklar, dil veya gözler,
  • Bulantı, ishal veya kusma.

Nadir durumlarda alerji, anafilaksi olarak bilinen daha ciddi bir reaksiyona neden olabilir. Anafilaksi hayatı tehdit eden çok ciddi bir durumdur ve hemen tıbbi müdahale gerektirir. Anafilaksinin belirtileri şunlardır:

  • Ağızda ve boğazda şişlik,
  • Nefes almada zorluk,
  • Bilinç kaybı.

Bebeklerde Alerji Teşhisi

Bebeğinizin alerjisi olabileceğini düşünüyorsanız, bir çocuk alerji uzmanı ile görüşmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanları, çocuk alerjisi alanında üst ihtisas yaparak alerji konusunda uzmanlaşan doktorlardır. Alerji uzmanınız bebeğinize ve size uygun test ve yöntemler ile alerji teşhisini net bir şekilde ortaya koyacaktır. Alerji uzmanınız bebeğinize kan testi yaparak antikor miktarını ölçebilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin yediği besin bebeğe alerji yapar. Bu sebeple alerji uzmanınız size bir diyet yaptırarak alerjik reaksiyona neden olan besinin saptanmasını sağlayabilir. 

Yenidoğan Bebeklerde Alerji Tedavisi

Yenidoğan bebeklerde alerjik reaksiyona sebep olan alerjen genellikle besinlerden kaynaklanır. Anne sütü ile beslenen bebeklerin annelerinin diyet yapması gereklidir. Örneğin bebeğe alerji yapan besin inek sütü ise annenin inek sütünden ve inek sütü içeren tüm yiyeceklerden uzak durması gereklidir. Anne sütü ile beslenmeyen bebeklerde ise bebeğe verilen mamanın inek sütü içermeyen bir mama olması gereklidir. Bebeklerde deterjan gibi kokulu ürünler de ciltlerinde reaksiyona sebep olabilir. Bebeklerin kıyafetlerinin kokusuz ve katkısız temizleyicilerle yakınması bebeğiniz için faydalı olacaktır. Çocuk alerji uzmanınız sizinle birlikte bir alerji yönetim planı yapacaktır ve bebeğinizin alerjisini kontrol altına almanızı sağlayacaktır. 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir